De betekenis van het leven

De abrupte klimaatverandering brengt grote risico’s voor het leven op Aarde met zich mee. Naarmate de temperatuur verder stijgt, zullen oogsten vaker mislukken. Dat leidt tot voedselcrises, honger en uiteindelijk massa-uitsterving. Ook andere factoren kunnen tot massa-uitsterving leiden, zoals een ongecontroleerde massale meltdown van kerncentrales.

Kennis over deze gevolgen – die zullen optreden als er te weinig en te laat actie tegen de opwarming ondernomen wordt – kan onwillekeurig leiden tot gevoelens van angst, machteloosheid, woede, verdriet, depressie en apathie. We zijn allemaal mensen en het is ieders wil om een zo goed mogelijk leven te leiden. Maar als het leven deze catastrofale kant opgaat, wat is dan nog de betekenis van het leven? Wat betekent het om niet meer te leven? Wat is de betekenis van de dood?

Stephen Jenkinsondeep living teacher, zegt hierover:

Het is vooral een modernistisch dilemma om betekenis te vinden. Maar het echte probleem zit in de opvatting dat betekenis iets is dat gevonden moet worden. Men zegt dat we op de verkeerde plek zoeken, of dat het voor ons verborgen gehouden wordt, dat we er niet achter kunnen komen.

Maar wat als betekenis niet verborgen is? Wat als het niet iets is dat gevonden kan worden? Wat als dat niet het verhaal is? Wat als het verhaal is, dat betekenis überhaupt niet gevonden wordt? Dat betekenis gemaakt wordt? Dat het gemaakt wordt door de wil om het leven verder te gaan? Dat het leven zelf verder moet gaan. Niet alsof jij verder moet gaan. Dat het leven niet hetzelfde is als jouw levensduur, de levensduur van je kinderen of van wat je liefhebt. Dat hetgeen je liefhebt, ook niet eeuwig zal duren. Hoe is het om je dat te beseffen? Dàt is het betekenis geven aan het einde van je leven. Het is de bereidheid om die betekenis eraan te geven.

Hoor het hem hier zeggen:

Deze filosofische overweging is echter niet toereikend wanneer we beseffen dat het leven van de mensheid wel eens eindig zou kunnen zijn. Daarom kan ‘leven’ in deze overweging beter worden opgevat als het ‘leven van alle wezens op Aarde’, niet alleen het menselijk leven.

Met die opvatting zal de ultieme bereidheid om te accepteren dat het einde van jouw leven, van al het mensleijk leven, zal leiden tot nieuw leven, in welke vorm dan ook, je de troost kunnen bieden waar je wellicht naar op zoek bent.

Een gedachte over “De betekenis van het leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s