Een einde aan vlees en zuivel

vegan-946034_1280

Veganistische wrap (bron: pixabay.com)

Om de wereld levend te houden is het noodzakelijk dat we afscheid nemen van het grootschalig consumeren van vlees en zuivel. Wat?! Dat we vegetariër worden, zelfs veganist? Ja. Dus als je nu nog van een lekker stukje vlees, kaas of een bak yoghurt houdt, geniet er dan maar extra van, en probeer maar vast te wennen aan de gedachte dat je er een keer mee zult stoppen. De argumenten hieronder kunnen je misschien bij helpen eraan te wennen.

Veeteelt is een enorm inefficiënte manier om plantaardige eiwitten naar dierlijke eiwitten om te zetten. Want het kost onevenredig veel land om het voedsel te kweken waar dieren van leven: 83% van de totale landbouwgrond. Terwijl dierlijke producten maar 18% van onze dagelijkse calorieën opleveren. Zo blijkt uit een in juni verschenen artikel in tijdschrift Science, waar publicist George Monbiot over heeft geschreven in zijn blogpost Butchery of the Planet.

Het verlies aan biodiversiteit, de erosie van vruchtbare grond en het kappen van bossen die juist leven van CO2, zijn rechtstreekse argumenten om minder tot geen vlees en zuivel te consumeren. Door afname of zelfs afschaffing van veeteelt komt er namelijk heel veel grond vrij die gebruikt kan worden om de natuur zich weer te laten ontwikkelen, de neerslag te laten vasthouden in plaats van te veranderen in modderstromen, en de CO2-uitstoot te compenseren. Die grond zal dus vrijkomen voor meer bossen, struiken, planten en bloemen daar waar mogelijk, en minder voor monotoon grasland en andere akkerbouw ten behoeve van de veeteelt.

Daarnaast is dierlijke consumptie vanwege de almaar groeiende wereldbevolking onhoudbaar aan het worden, want de landbouwgrond hebben we hard nodig om alle extra monden te voeden.

Gaat dit ten koste van de landbouwsector, van de bioindustrie? Ja, helaas wel. En dat is niet direct de schuld van de boeren. Zowel producenten, consumenten als alle andere betrokken partijen nemen er deel aan. Maar het zijn uiteindelijk de consumenten die het lot van de veeteeltsector bepalen.

De overgang van vlees- en zuivelconsumptie naar plantaardige consumptie is een cruciale manier om het leven op onze planeet te redden. En zeg nou zelf, onze wereld en onze toekomst worden er een stuk mooier door.

2 gedachten over “Een einde aan vlees en zuivel

  1. Helemaal eens met je betoog en we weten inmiddels dat het waarschijnlijk 2 voor 12 is (of waarschijnlijk nog later). Misschien zijn de klimaatproblemen in de wereld nog niet eens het grootste issue, maar wel de laksheid, onwetendheid of onverschilligheid van het overgrote deel van de mensheid. Onze ‘leiders’ passen op de winkel en doen weinig of niets. Zelf doen is het enige dat kan, sterker nog dat moet. Daarmee lossen we ‘t niet op, maar een goed voorbeeld is beter dan niets.
    Zelf eet ik geen vlees meer, matig vis en heb het vliegtuigen afgezworen en ‘last but not least’ gebruik meer kilometers per jaar de fiets dan de auto.

    Like

Plaats een reactie