Klimaatinformatie van dr. Jason Box

Dr. Jason Box is een Deense klimaatwetenschapper die veel ijsonderzoek op Groenland heeft gedaan. In mei 2018 hield hij een interessante presentatie (video hieronder te zien) waarin hij ondermeer het volgende vertelde. Feiten om eens goed tot je te laten doordringen…

  • De afgelopen 15 jaar is de gemiddelde snelheid van het smelten van ijs op Groenland 8.000 kubieke meter per seconde geweest. Ofwel 150 liter water per dag voor elke mens op Aarde! En dit is alleen van Groenland, dat 60% van alle ijs in het Noordpoolgebied bevat. De snelheid van dit smelten neemt steeds verder toe.
  • 20.000 jaar geleden was er een ijstijd waarin de zeespiegel 120 meter lager was dan nu; mensen konden te voet van Azië naar Noord-Amerika lopen.
  • Als we doorgaan met verbranden van fossiele brandstoffen, dan zal de zeespiegel de komende tientallen/honderden jaren vele meters stijgen, tot zo’n 50 meter hoger dan nu.
  • Als we de CO2- uitstoot nu stoppen, dan zal de zeespiegel nog steeds 10 meter stijgen, vanwege het vertraagde effect van de CO2 die al uitgestoten is. Eind 2100 al zo’n 1,6 meter.
  • Als we nu stoppen met CO2-uitstoot èn 900 Gigaton CO2 uit de atmosfeer kunnen wegnemen, dan zal de klimaatopwarming geneutraliseerd kunnen worden…. ga er maar aan staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s